coolbike.ro foloseste cookies. Aceasta instiintare este pentru a va mentine informat si pentru a va ajuta sa aveti o experienta de navigare placuta.

cancel

Electrica, dar ce – bicicleta, trotineta sau monociclu?

Satul de traficul urban aglomerat si de orele lungi petrecute in masina, esti din ce in ce mai hotarat sa-ti iei si tu un gadget electric – dar ce sa fie, bicicleta, trotineta sau monociclu? Trecem mai jos in revista cateva dintre caracteristicile fiecaruia, ca sa poti sa te decizi ce ti s-ar potrivi mai bine.

Bicicletele electrice

Primele aparute in categorie, bicicletele electrice au avantajul de a fi un mijloc de locomotie familiar – stii ce se spune despre mersul pe bicicleta: odata ce ai invatat sa mergi pe bicicleta, nu uiti cum se face.

Ai posibilitatea de a schimba usor modul de mers de pe automat pe manual (la pedala). Este un aspect pentru care sunt apreciate de majoritatea celor ce au optat pentru ele. Trotinetele electrice, de de exemplu, sunt mai dificil de folosit odata ce li se termina bateria.

Au sa, deci te poti aseza in timpul mersului. Desi ai nevoie de rezistenta la efort ca si in cazul celorlalte vehicule de acest gen, faptul ca te poti odihni asezat confortabil in timp ce mergi contribuie foarte mult la calitatea experientei deplasarii in cazul distantelor mai lungi.

Bicicletele electrice de calitate sunt proiectate pentru a fi conduse pe strada si sunt facute cu anvelope care absorb socurile si pot rezista la un numar mai mare de denivelari. Majoritatea rotilor de la trotinetele electrice nu sunt echipate pentru a face fata unor conditii de drum mai putin bune – iar in Bucuresti, cel putin, majoritatea trotuarelor si traseelor de biciclete sunt pline de gropi si denivelari.

Bicicletele pliabile sunt usor de transportat si manevrat, inclusiv de catre adolescenti sau femei.

Trotinetele electrice

Pentru majoritatea dintre noi, trotinetele (clasice) sunt primele vehicule pe doua roti pe care ne-am urcat in copilarie, asadar latura nostalgica isi poate spune cuvantul in acest caz.

Sunt usor de pornit si de oprit – cand mergi cu o trotineta, picioarele iti sunt mult mai aproape de pamant, astfel ca, daca te dezechilibrezi cumva, este mult mai usor sa te redresezi fata de o bicicleta.

Avand dimensiuni mai reduse fata de o bicicleta, sunt mai usor de tolerat de pietoni, astfel ca poti merge cu ele si pe trotuar cand nu ai banda speciala, fara ca oamenii din jur sa se teama ca ai putea da peste ei.

De asemenea, dimensiunile mai reduse le fac mai usor de manevrat si depozitat in perioadele de repaos. Spre exemplu, atunci cand folosesti trotineta pentru a ajunge la munca si nu ai parcare de biciclete la destinatie, o poti plia si pune langa birou, fara sa ocupe prea mult spatiu.

Monociclurile electrice

Dintre toate cele trei mijloace de transport individuale electrice, monociclul este cel mai mic si cel mai practic din punct de vedere al usurintei in manevrare si depozitare. Chiar si in mijloacele de transport in comun mai aglomerate – metrou, de exemplu – este discret si nu stanjeneste partenerii de calatorie.

Monociclurile par la prima vedere greu de utilizat, un exercitiu de echilibristica ca cele de la circ. Cu toate acestea, cateva sesiuni de exersat sunt suficiente ca sa le prinzi spilul si sa reusesti sa le folosesti fara sa-ti pierzi echilibrul. In principiu, trebuie sa te apleci usor inainte ca sa capeti viteza si sa te lasi pe spate ca sa incetinesti sau sa te opresti.

Este super distractiv de folosit odata ce i-ai deprins micile secrete. Si vine la pachet cu un plus de adrenalina fata de suratele pe doua roti.

In scolile japoneze, a invata sa mergi pe monociclu face parte din programa obisnuita, data fiind contributia asupra imbunatatirii echilibrului si abilitatilor motorii. In plus, ca sa poti merge pe el trebuie sa te concentrezi si asta are avantajul de a-ti elibera mintea de restul gandurilor si de a te ajuta astfel sa reduci stresul.